Serbia po bën diskriminim të maskuar ndaj shqiptarëve të Preshevës

Mustafa: Serbia po bën diskriminim të maskuar ndaj shqiptarëve të Preshevës
Kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar në Serbi, Ragmi Mustafa, ka folur në Interaktiv për problemin e qytetarëve që kanë ardhur në Kosovë nga Lugina e Preshevës por kanë mbetur pa shtetësi.

Një numër i madh i shqiptarëve janë zhvendosur në Kosovë. Disa në Fushë-Kosovë e disa në Gjilan, megjithatë, kujtojmë se ata kanë probleme me nxjerrjen e dokumenteve në Kosovë.

“Pasivizimi është i lidhur me qytetarët, kryesisht me ata që janë dëbuar në 99-tën. Atë kohë s’kanë mundur të regjistrohen në Kosovë si refugjatë. Tash janë pashtetësi dhe pa shumë të drejta themelore. Kohëve të fundit ka marrë përmasa edhe në kuptimin e atyre që jetojnë në diasporë, por një pjesë e madhe ballafaqohen edhe me problemin e regjistrimit të fëmijëve. Është problem zinxhiror ndaj shqiptarëve të Preshevës që ne e quajmë diskriminim të maskuar administrativisht nga Serbia ndaj shqiptarëve të Preshevës”, tha Mustafa.

Ai ka kujtuar se regjistrimi i popullsisë në Luginë do të bëhet në korrik të vitit 2021, derisa ka shprehur besimin se do të ketë regjistrime të shqiptarëve.