Doruntina Berisha Mes Fizikës Dhe Juridikut Dhe Një Platformë Online Në Pandemi

Studime të dy fushave në kahe të ndryshme, mes shkencave ekzakte dhe shoqërore Doruntina Berisha ia ka dalë më së miri të përdorë kombinimin e e fizikës dhe juridikut në kohë pandemie.

Pikërisht kur e gjithë bota u mbyll Doruntina krijoi platformën online “Udhëzues për të mbijetuar”. Ky udhëzues i dha asaj dhe një çmim të rëndësishëm për të cilën ndjehet krenare. Universiteti i Vjenës ka shpërndarë përshkrimin e Doruntinës për studimet dhe idetë që ndan. “Duket mjaft e lezetshme, apo jo”, shkruan shqiptarja që studion për juridik dhe fizikë në këtë universitet.

Doruntina Berisha ka lindur në Vjenë, por ruan lidhjet e saj me Shqipërinë dhe Kosovën. Pavarësisht se lindur dhe rritur në një shtet tjetër Doruntina flet shumë mirë gjuhën amtare.

SHKRIMI I DORUNTINES

Studimet e mia të dyfishta më mësuan t’u qasesha problemeve nga një perspektivë ndërdisiplinore, të përdorja metoda jokonvencionale dhe të mendoja jashtë kornizave. Vendosa të studioja fizikë sepse isha tashmë e magjepsur nga bota e fizikës kur isha në shkollë. Doja nga ana tjetër të gëzoja një arsimim sa më të gjerë të mundshëm, prandaj dhe jam regjistruar në studime juridike, ku kam mësuar konceptet e shtetit dhe të ligjit, por më e rëndësishmja: të menduarit kritik shoqëror.

Kur isha duke studiuar si pjesë e një shkëmbimi në universiteti Santa Clara në Kaliforni (SHBA), unë bashkova të dyja studimet për herë të parë dhe u specializova në fushën e ndërfaqes mes fizikës dhe ligjit: Ligji i internetit, i teknologjisë, i patentave dhe përdorimi i inteligjencës artificale për mbrojtje mjedisi.

Që nga viti 2017 kam punuar si asistente studimi në Institin e Inovacionit dhe digitizimit në Drejtësi- për mua një fushë ku përqëndrohem më shumë në tema ndërdisiplinore si ligji i mbrojtjes së të dhënave, media sociale, teknologjinë juridike dhe mësimin dixhital.

Në mars të 2020, brenda 24 orëve nga mbyllja e papritur e universiteteve unë krijova platformën online “Udhëzues për mbijetesën” (Survival Guide) bashkë me kolegët e mi.Platforma u drejtohet mësuesve dhe ofron këshilla për mësimdhënien në distancë, në formën e teksteve, transmetimeve televizive dhe video të bëra vetë. Pas një kohe të shkurtër kishim më shumë se 250 mësues në bord, e pas një muaji ndamë platformën me fakultete të tjera në Universitetin e Vjenës dhe universitetet jashtë vendit.

Pë këtë udhëzues tani jam vlerësuar me “European Woman of Legal Tech Award 2020″ në kategorinë Academia- natyrisht kjo më bën shumë krenare” (DiasporaShqiptare)