Flet eksperti amerikan mbi mungesën e Thaçit dhe Veselit në zgjedhje

Eksperti i njohur amerikan për Ballkanin në Universitetin Johns Hopkins, Daniel Serwer, ka folur për zgjedhjet e reja, të cilat pritet të mbahen së shpejti në Kosovë.

Ai ka thënë se qytetarët duhet të presin që i gjithë procesi zgjedhor të jetë i drejtë dhe i lirë.

“Qytetarët duhet të presin zgjedhje të drejtuara mirë në të cilat do të numërohen votat e tyre dhe i gjithë procesi, përfshirë fushatën, do të jetë i lirë dhe i drejtë”, ka thënë Serwer.

Zgjedhjet e reja të përgjithshme pritet të mbahen për herë të parë që nga paslufta pa ish-presidentin Hashim Thaçi dhe ish-kryetarin e Partisë Demokratike të Kosovës Kadri Veseli, të cilët po mbahen në paraburgim në Hagë.

Serwer ka thënë se mungesa e tyre do të ketë ndikim, por duhet të pritet numërimi i votave për ta parë këtë saktësisht.

“Sigurisht që ndalimi i ish-presidentit Thaçi dhe ish-kryetarit Veseli do të ketë ndikim për disa votues, por ne nuk do ta dimë në cilin drejtim deri pasi të numërohen votat. Kjo është mënyra se si mendohet të funksionojnë zgjedhjet. Pa parashikueshmëria është një tipar i zgjedhjeve, jo një mangësi”, ka thënë Daniel Serwer.

Zgjedhjet e reja në Kosovë do të mbahen pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese, e cila e shpalli të pavlefshme votën vendimtare të deputetit Etem Arifi për formimin e qeverisë Hoti.