Destinacion Turistik/ Dardha, Fshati Ideal I Dimrit

Këtë fundviti fshati Dardhë i Korçës ishte ndër më të preferuarit për shqiptarët brenda vendit për të kaluar natën e ndërrimit të viteve.

Fshati Dardhë ndodhet në lartësinë e 1344 metrave, mes maleve e pyjeve, me një histori 300-vjeçare, është tashmë një nga fshatrat turistikë më surprizues në Shqipëri me një potencial zhvillimi turistik gjithnjë e në rritje.

Sipas të dhënave të revistës ekonomike Monitor, në zona si Dardha e Voskopoja, ku kapacitetet janë më të kufizuara, mundësitë për të gjetur dhoma të lira ishte thuajse afër zeros, kurse brenda në qytet, nga data 30 dhjetor 2020 deri më 3 janar 2021, shumica e hoteleve ishin tërësisht të rezervuara.

ORIGJINA E EMRIT

Sipas legjendës për prejardhjen e emrit, kur i pyesnin banorët e parë të fshatit se ku ndodheshin, përgjigja e tyre ishte ‘tek stani nën dardhë’, duke ju referuar një dardhe të egër që ishte e pranishme në atë zonë. Vetë fshati u themelua 300 vjet përpara nga të ikurit që donin t’i shpëtonin ndërrimit të fesë gjatë Perandorisë Osmane. E jo rastësisht është pikërisht ajo, liria, ndjesia më e fuqishme që përjeton kur viziton Dardhën dhe zhytesh në ngjyrat e përsosura të natyrës së saj.

Dardha gjendet 20 km në juglindje të Korçës. Nëse ndiqni itinerarin Tiranë – Korçë, pas rreth tri orë e gjysmë vazhdoni në drejtimin që të të çon për Ersekë, deri sa t’ju shfaqet në të majtë të rrugës kryesore tabela “Dardhë – pikë turistike”.

Krahas peizazheve përrallore malore që dhe këtë dimër duke pritur 2021 nuk mungoi bora, Dardha është edhe fshati i emrave të njohura të artit, kulturës e politikës.

Prej këtij fshati kanë dalë piktorë dhe artistë me emër, që nga familja e njohur e piktorëve Zengo, tek Kostandin Zografi apo dhe shkrimtari Teodor Keko.(DiasporaShqiptare)