Pence i kërkohet përdorimi i Amendamentit 25 për ta hequr Presidentin Trump si ‘të paaftë mendërisht’

Anëtarë të kabinetit të Presidentit Donald Trump kanë diskutuar përdorimin e Amendamentit të 25-të të Kushtetutës për ta deklaruar atë të papërshtatshëm për detyrën, pasi Presidenti inkurajoi mbështetësit e tij të marshonin në Kapitol dhe shumë prej tyre hynë deri brenda selisë së pushtetit legjislativ.

Ajo është një dispozitë që nuk është përdorur kurrë për largimin e një Presidenti kundër vullnetit të tij dhe përballet me ngarkesa të jashtëzakonshme për të hyrë në fuqi.

Sidoqoftë, CBS News raportoi se anëtarët e kabinetit të Trump e kishin diskutuar idenë. ‘Unë jam duke folur për anëtarët aktualë të Kabinetit,’ tha moderatorja e “Face the Nation”, znj. Margaret Brennan.

Amendamenti i 25-të, i cili gjithashtu i drejtohet një Presidenti, i cili heq dorë vullnetarisht nga pushteti mbi një bazë të përkohshme, kërkon që Zv.Presidenti dhe ‘një shumicë ose e zyrtarëve kryesorë të departamenteve ekzekutive ose të një organi tjetër siç mund të sigurojë Kongresi me ligj’, informojnë Kongresin që Presidenti nuk është në gjendje të kryejë kompetencat dhe detyrat në postin e tij.

Disa anëtarë të kabinetit Trump shërbejnë mbi një bazë ‘veprimi’ dhe nuk janë konfirmuar nga Senati, duke ulur numrin nga pragu prej 16. Një spastrim pas zgjedhjeve nxori jashtë Sekretarin e Mbrojtjes dhe Prokurori i Përgjithshëm Bill Barr u largua para Krishtlindjeve pas një mosmarrëveshjeje me Trump.

Në një deklaratë të jashtëzakonshme, Jay Timmons, kreu i Asosacionit Kombëtar të Prodhuesve, e quajti atë që ndodhi ‘sundimi i turmës’ dhe e quajti atë ‘të rrezikshëm’.

“Zv.Presidenti Pence, i cili u evakuua nga Kapitoli, duhet ta marrë seriozisht në konsideratë që të punojë me kabinetin për të thirrur amendamentin e 25-të për të ruajtur demokracinë,” tha ai.

Demokratët e Komitetit Gjyqësor të Dhomës i shkruan Pence, duke iu lutur atij që të zbatojë amendamentin. “Edhe në njoftimin e tij me video këtë pasdite, Presidenti Trump zbuloi se nuk është i shëndoshë mendërisht dhe është ende i paaftë për të përpunuar dhe pranuar rezultatet e zgjedhjeve të vitit 2020,” shkruan ata.

“Gatishmëria e Presidentit Trump për të nxitur dhunë dhe trazira shoqërore për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve me forcë e përmbushin qartë këtë standard,” shkruajnë ata. Po kështu janë edhe mesazhet e tij të fundit, të cilat Tëitter i ka fshirë që atëherë, ku thoshte se zgjedhjet ishin” vjedhur ‘dhe se trazirat e sotme “ janë gjëra dhe ngjarjet që ndodhin”’

“Për hir të demokracisë sonë, ne ju nxisim prerë që të thirrni Amendamentin e 25-të dhe të filloni procesin e heqjes së Presidentit Trump nga pushteti,” përfunduan ata.

Fjala për amendamentin e 25-të erdhi pasi u zbulua se shefi i përkohshëm i Pentagonit dhe kryetari i shefave të përbashkët të shtabit foli me Zëvendës Presidentin Mike Pence përpara se të aktivizonte Gardën Kombëtare për të siguruar Kapitolin.

Trump u rezistoi përpjekjeve për të vendosur Gardën, njoftoi Neë York Times, dhe zyrtarëve të Shtëpisë së Bardhë iu desh të ndërhynin për ta futur atë në veprim.

Pati një vonesë të gjatë në përpkjet e Policisë së Kapitolit në SHBA për të rivenduar rendin – dhe disa Demokratë thanë se kjo arriti deri në një përpjekje grushti shteti.