Pino Chimenti, Artisti Abstrakt Arbëresh

Pino Chimenti është një artist arbëresh me stil abstrakt. Në pikturën e tij, çdo pjesëz është një peizazh me pyje orendish, që marrin drejtimin për në në ishujt e tij të harlisur si fluturza, por që ngjajnë më tepër me enigmat e një puzzle-i në formën e sferave që rrotullohen si një glob në hapësirë e në kohë. Veprat e piktorit të mirënjohur të artit modern janë të ekspozuara në galeritë kryesore të artit, siç është ajo në Nju Jork.

Artisti kalabrez është protagonist i një ekspozite në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Acri. Në pëlhurat e tij mite të vogla personale, legjenda të çuditshme, personazhe lozonjarë dhe surrealë.

Muzeu i Artit Bashkëkohor të Acri (Cosenza) do te prese nga data 20 Prill deri më 16 Qershor, ekspozitën personale “Pino Chimenti”. Një makinë lufte e gëzueshme, kuruar nga Boris Brollo, përfshirë në projektin “Bancartis”, me të cilin institucioni bankar “Bcc Mediocrati”, në bashkëpunim me Muzeun, promovon kulturën dhe artin në zonë, duke prezantuar artistë nga Kalabria.

Rreth pesëdhjetë vepra dëshmojnë stilin midis surreal dhe lozonjar, grotesk dhe të dashur, të Chimenti, i lindur në 1952 në Spezzano Albanese (Cosenza), i zgjedhur në 1985 nga kritiku i artit Gillo Dorfles në Katalogun e artit italian botuar nga Mondadori dhe veteran i pjesëmarrjes në Pavijonin Italian të Bienales së Venecias në 2011. I diplomuar në “Akademinë e Arteve të Bukura” në Urbino, nën drejtimin e Concepts Pozzati, artisti ka marrë pjesë në ekspozita të shumta në grupe, si në Itali dhe jashtë saj. Pas një periudhe të shkurtër kërkimesh konceptuale, Chimenti në vitet shtatëdhjetë iu afrua figuracionit abstrakt-fantastik. Në evolucionin që dallon akoma edhe sot punën e tij artistike, Chimenti nuk dështon në një liri personale kompozicionale, pavarësisht nga prirja për të ndjekur trendet dhe tendencat.

Në lidhje me personazhet lozonjare dhe surrealiste, kuratori i ekspozitës Boris Brollo sheh, jo në formë por në koncept, një afinitet me frymën e Picasso-s. Chimenti është një “mjeshtër modern” i lidhur me tokën kalabreze nga e cila ai tërheq dhe projekton, përmes një figuracioni konceptual bashkëkohor, historisë së tij të lashtë dhe të kaluarës së lavdishme. Lufta e përjetshme njerëzore, protagonistë e të cilave këto toka janë në mitet dhe legjendat antike, gjen vazhdimësi në veprat e tij përmes përfaqësimit në ëndërr të botës virtuale dhe evoluimit të teknologjisë (DiasporaShqiptare)